Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, May 24, 2017

Tempahan Cream Puff





Untuk tempahan @ pertanyaan 
Hubungi 03 78599266 atau whatsap 0134242505










Tuesday, May 9, 2017

Tempahan MM Cheese Tart




Untuk tempahan @ pertanyaan  
Hubungi 03 78599266 atau whatsap 0134242505 









Friday, May 5, 2017

Tempahan Kek Hantaran









Untuk tempahan @ pertanyaan 
Hubungi 03 78599266 atau whatsap 0134242505






Friday, April 21, 2017

resepi homemade sos spaggeti yang sedap




Assalamualaikum.
Baru berkesempatan berkongsi resepi homemade sos spaggeti yang lazat dan semestinya sihat ...
untuk pengetahuan semua, Mas bukan lah penggemar spaggeti ... tak suka langsung rasa sosnya ...
tapi ...bila ayah memasak spagetti menggunakan sos homemade ... terasa sangat2 berbeza dengan rasa sos dalam tin .... itu pada tekak Mas ..tak tahu lah orang lain macam mana.... tapi serius Mas cakap ...semenjak Mas makan spaggeti yang ayah masak menggunakan sos homemade .... memang sering teringat2 kesedapannya ...
jadi mulalah soal siasat ayah tentang resepinya dan bermulalah sesi belajar membuatnya ...lagi pun ..anak2 juga mula suka ...
rupanya tak de la susah sangat ...boleh buat banyak2, kemudian difrozenkan .... jadi bila nak masak ...tak de ambil masa lama sangat ....seperti menggunakan sos spaggeti segera ....tapi yang ini homemade ....
tanpa membuang masa ... Mas share resepinya disini ...moga bermanafaat buat semua ... Mas lebih suka menggunakan angel hair dari spaggeti ...kalau nak guna spiral spaggeti pun boleh ...
selamat mencuba 






Homemade sos spaggeti 
by: Mas Duniaku 


Bahan2 :
8 biji tomato 
1 batang saleri
2 biji bawang holand
2 helai daun bay
1 ulas bawang putih
1 batang carrot
1/2 tin kecil tomato puri
8 sudu besar sos cili
1 kiub ikan bilis
2 sudu besar butter
1 sudu besar mintak zaitun atau minyak jagung 


Caranya ;
1 ~ basuh bersih tomato, belah 4 tapi tak putus ...potong setengah sahaja 4 penjuru tu 
2 ~ masukkan tomato yang telah dibelah tadi kedalam air mendidih ...bila nampak kulit tomato mula menggelupas ...angkat , toskan dan masukkan dalam air sejuk. kopek kulit tomato dan cincang halus tomato tadi. ketepikan 
3 ~ kisar halus carrot + bawang putih + saleri + 1 biji bawang holand dan 1 helai daun bay ..
4 ~ cincang juga 1 biji bawang holand, panaskan butter dan minyak, tumis bawang yang dicincang tadi bersama 1 helai daun bay ..biarkan wangi 
5 ~ kemudian masukkan tomato yang dicincang, kacau sebentar, baru masukkan bahan2 kisar, kacau lagi dalam 5 minit, 
6 ~ kemudian masukkan tomato puri, sos tomato dan kiub ikan bilis ...
7 ~ masak hingga kuah nampak pekat ..oleh diangkat  




Wednesday, April 19, 2017

Monday, April 17, 2017

Resepi lamb & ayam grill yang sedap




Assalamualaikum.
jom kita buat lamb & ayam grill sendiri ...lebih jimat dan berbaloi.
kalau tak ada set periuk steamboat & grill...  boleh jerk guna kuali nipis dan panggang atas dapur yg kecil macam pic tu ...santai jerk memasak diruang tamu sambil layan movie .... 
jadi Mas share resepi utk lamb dan ayam sbb resepi keduanya agak berbeza ... 
selamat mencuba ...


Resepi lamb :
5 slice lamb - potong2 
Bahan dikisar :
~ 2 batang Serai 
~ 2 biji bawang besar 
~ 2 ulas bawang putih
~ 1/2 inci halia
~1/2 inci lengkuas
~ 2 helai daun bay 
~ 2 sudu besar gula perang
~ 1 sudu besar madu
~ 2 sudu besar jus lemon @ limau nipis - ( penting utk lembutkan lamb )
~ 1 sudu kecil jintan manis​
~ 1 sudu kecil jintan putih
~ 2 sudu besar sos tiram Maggi
~ 1 sudu besar lada hitam yg ditumbuk 
~ Garam secukup rasa 
~ 2 sudu minyak zaitun atau minyak jagung - utk ganti air semasa kisar nanti

Kisar halus, kemudian gaul sebati dengan lamb yang sudah dipotong tadi ..Perap semalaman baru sedap 




Untuk resepi ayam 

2 ketul peha ayam - dibuang tulang dan potong panjang2
Bahan2 kisar :
~ 2 biji bawang besar
~ 2 ulas bawang putih
~ 3 batang Serai
~ 1/2 inci halia
~ 1/2 inci lengkuas
~ Sedikit kunyit hidup
~ 3 sudu besar cili kering yg dikisar
~ 2 sudu besar sos tiram Maggi
~ 1 sudu kecil jintan putih
~ 1 sudu kecil jintan manis
~ 2 helai daun bay
~ 1 sudu besar lada hitam yg ditumbuk
~ 1 sudu besar madu

~ 1 sudu besar gula perang
~ Garam secukup rasa
Kisar halus , kemudian gaul sebati dengan isi ayam tadi , perap semalaman baru dibakar.





Sunday, April 16, 2017

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...